Keppihevonen on suomalaista käsityötä 23 helmikuun, 2018 – Posted in: Hirnuvillat, Kepparit – Tags: , ,

Aito oikea keppihevonen syntyy käsityönä alusta loppuun. Lopputulos on aina tekijänsä näköinen, monesti hevosesta voi jopa tunnistaa tekijänsä.

Keppihevoset ovat taatusti Suomen paras käsityövientituote. Meistä Hirnuvillalla ihanaa olla osa kepparihuumaa. Ilmiön tasolle noussut keppariharrastaminen on imaissut eri ikäiset harrastajat mukaansa sellaisella voimalla, että harrastajia löytyy jo Suomen ulkopuoleltakin. Vaikka hobbyhorse on myös kansainvälinen käsite, ei harrastaminen ole samalla tasolla missään muualla maailmassa.

Monella tapaa työläin vaihe hyvän keppihevosen takana on kaavoittaminen. Juuri oikeat mittasuhteet omaava, linjakas ja aidon näköinen hevonen ei ole ikinä sattumaa tai onnenkantamoinen. Taustalla on useita kokeiluja ja piirtämistä. Meillä kaavoittaminen lähtee aina hevosen profiilista. Jokaiselle kankaalle on oltava oma kaavansa. Mitä tarkemmin tiettyä rotua työstetään, sitä haastavampi hevosen kaavoittaminen ja valmistaminen on.

Kepparin pään ja korvat voi ommella ompelukoneella. Loppu on käsin näpertämistä. Harja kiinnitetään käsin. Silmät, sieraimet, läsit ja läikät näyttävät parhaimmilta aplikoituna. Liimaa tai kuumaliimaa kannattaa suosia mahdollisimman vähän. Hirnuvillalla myös keppi kiinnitetään ilman liimaa. Napakka villalankasidonta kepin ympärillä on katseenkestävä.

Epäonnistumisia ja langan katkeamisia sattuu kokeneellekin ompelijalle. Niistä ei kannata lannistua. Kepparin tekoon pätee sama mikä moneen muuhunkin käsityöhön. Mitä enemmän ja useammin tekee, sitä parempi lopputulos kerta kerran jälkeen on. Me tähtäämme siihen, että kepparit olisivat mahdollisimman tasalaatuisia, jotta jokainen ostaja tietää takuuvarmasti saavansa hyvän keppihevosen.